Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино Събития » За седми път София ще е столица на Балканското вино

За седми път София ще е столица на Балканското вино

За седми път София ще е столица на Балканското вино - winebg.info

Вече седем години Балканският винен конкурс и фестивал (BIWC) се е превърнал в нарицателно за престиж и популярност на вината от региона, в това число на българските.

Всяка година интересът от страна, както на международното жури, което и тази година е много силно с 4 Masters of Wine и 1 Master sommelier, така и от страна на многобройните вносители, търговци, медии и винени любители расте. Очакват се около 700 проби от 11 страни и това е рекорд до този момент. За първи път в журито ще има и истински благородник – граф Джон Умберто Салви MW, един от най-добрите специалисти на Бордо вината в света.

От тази година регламентът на BIWC е променен и вината ще се оценяват по 100 – точковата система ( до момента оценяването беше извършвано по 20 – балната система). Прибавя се и още един медал: DOUBLE GOLD като един чудесен маркетингов инструмент за комуникация и като мост между златните медалисти и носителите на Трофеи в различните категории.

Традиция е за Балканския винен фестивал да излиза с много силна съпътстваща програма. Тази година любителите на Балканското вино ще имат възможността да посетят 5 майсторски класа, водени от международното жури.

Бордо срещу Български Бордо блендове – едно повторение на тейстинга от 1976?, лектор: Граф Джон Салви MW

Един от най – интересните майсторски класове, в който единствения благородник сред носителите на титлата Master of Wine , ще съпостави топ вина от Бордо с топ български бордо блендове.

Турция през чашата на Иса Бал, лектор: Иса Бал MS

За първи път в журито се включва Master Sommelier, г-н Иса Бал, който през 2008 година завоюва титлата “Най-добър Сомелиер на Европа” на проведеното състезание в София. Още тогава той посвети титлата си на Балканското вино.

Лятно вино от Атика: Саватиано – новият гръцки тренд, лектор: Константинос Лазаракис MW, Председател на BIWC

Един малко познат у нас бял сорт Саватиано, който носи в себе си полъха на гръцкото море и свежестта на морските вълни ще бъде прдставен от председателя на международното жури на BIWC 2018.

Eлегантен, но и мощен: Запознайте се със сръбския Прокупац, лектор: Игор Лукович

Игор Лукович е сред най-известните имена на Сръбското вино, който тази година ще представи най-добрите вина от местния червен сорт Прокупац, който ще допадне много на л’бителите на регион Бургундия.

9 ½ Пино Ноар-а от България, лектор: Марин Атанасов

И една българска гордост – българските Пино Ноари, преставени от со-омелиера и бранд амбасадор на българските вина в Съединените Щати, МАрин Атанасов.

И тази година Балканския винен форум подкрепя международното движение #winelovers against cancer, което наброява 25 000 души от целия свят. Известни жени от България ще облекат специалната фанелка и ще отправят своето

послание в социалните мрежи. На фестивала всеки може да закупи такава фанелка, като средствата от продажбите ще се използват за подпомагане на жени, които се борят с рака на гърдата.

Информация за събитието и всички новини около него, може да намерите на
сайта на BIWC:
www.balkanswine.eu

За контакти: Нели Русева – Мениджър комуникации BIWC pr@balkanswine.eu, +359 886 555 865
Галина Нифору – Директор BIWC, niforou@balkanswine.eu, +359 885 731 331За билети: tickets@balkanswine.eu, +359 889 361 231

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Звукът на виното, Zitara Mavrud 2015 - Four Friends, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, Правят град на виното, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, На Трапезата на Wine & Food Society, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015, Най-добрите храни-приятели на вино, Винария 2016, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, Бяло вино и риба?, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, Винария 2012, Какви са ползите от пиенето на вино?, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, DiVino.Taste 2013 Програма, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Какво е тероар ?, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Виното като любовник, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Как да се справим с безсънието, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Розе Свети Илия 2009, Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина, Бяло вино с месо? Естествено!

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове