Реклама

Йерархия на статиите

Статии » за Хората и Виното » Стойчо Стойчев - Продължавам да работя във винена посока...

Стойчо Стойчев - Продължавам да работя във винена посока...

Стойчо Стойчев - Продължавам да работя във винена посока... - winebg.info

Купата "Сомелиер на годината" за 2018 е вече в ръцете на Стойчо Стойчев. Описва себе си като спокоен, скромен и даже леко притеснителен човек, на 28 години, от гр. Стара Загора. За сега голямата любов на живота му е ВИНОТО.

Кое провокира интереса ти към виното.
Може би това, че работата ми го налага и от там се запалих. Стремя се да научавам все повече и повече и да опитвам различни вина.

Какво е виното за теб ?
Виното се превърна за мен в нещо повече от напитка, превърна се в ежедневие, стремеж и начин на живот.

Какви са предизвикателствата в сомелиерството ?
Предизвикателството е да познавам колкото се може повече вина от цял свят. Никога не смея да твърдя, че знам всичко в тази сфера, не се считам за някакъв капацитет, продължавам да се уча, всяка една нова отворена бутилка означава нови знания за мен. Имайки предвид необятния винен свят, ще се уча докато съм жив.

Как реши да участваш в Националния конкурс Сомелиер на годината.
Историята започна някъде през 2013-та година. По това време горе-доло се роди и по-сериозния ми интерес към виното и случайно или не срещнах г-н Марковски, който ми предложи да участвам в регионалния кръг на 1-вото издание на конкурса през 2014-та година в Банско. Веднага се съгласих, най-вече с образователна цел. От тогава до сега съм взел участие във всички издания, без този от миналата година и най-накрая достигнах до заветната цел.

Стойчо Стойчев - Продължавам да работя във винена посока... - winebg.info
Стойчо Стойчев - "Сомелиер на годината" 2018, Калоян Попов - Сребърен Медал, Таня Ваташка - Бронзов Медал, Живко Енчев - "Сомелиер на годината" 2017

Беше ли ти трудно в „Сомелиер на годината” предвид голямата конкуренция
Трудно беше, разбира се... предвид колегите, които също доста добре се бяха подготвили, но в интерес на истината се бях концентрирал как да се справя със сценичната треска която най-често ме проваляше в предишните ми участия. Иначе не съм очаквал да спечеля, просто исках да покажа това което мога и знам.

Имаш ли предпочитана изба и вино и защо ?
Нямам конкретни любими марки и етикети, по-скоро съм привърженик на вината в стил „Нов Свят“. Предпочитам бели вина... сов.блан, траминер, ризлинг, но никога не бих отказал и дъбово шардоне стил „Шабли“

На какъв принцип се избират вината в една винена листа за ресторант.
Според предлаганата храна в конкретния ресторант, разбира се... Именно тук се намесва сомелиерът, човекът който да подбере вината които ще подхождат най-добре с менюто в ресторанта. У нас разбира се не са много ресторантите които предлагат тази длъжност, но се надявам за в бъдеще да има по-голям интерес към нашата професия. Идеята е както се сменят менюто с храните, периодично, би следвало и виненият лист да се сменя, за да може да се предложи най-подходящото вино към дадено ястие, вино което да превърне един обикновен, ежедневен обяд в незабравим спомен.

Какви са ти наблюденията за винена култура българския потребител през последните 2-3 години.
Ние българите си имаме доста богата култура и традиции относно виното, но имайки предвид какво е търсенето на пазара смятам, че има на къде да се развиваме. През последните години да, наистина има напредък, като за това спомагат модерните винарни които се изградиха и все повечето качествени вина които се произвеждат у нас, както и всички хора които разпространяват и развиват винената идея. Мисля, че всеки може да открие своя стил, своя етикет и да замени ежедневната напитка с чаша хубаво вино.

Стойчо Стойчев - Продължавам да работя във винена посока... - winebg.info

Как мислиш ще се развие кариерата ти след това ?
Честно казано... нямам никаква идея... Дори и сега, няколко дни след конкурса, след като цялото изживяване отлежа в главата ми, няма някакви конкретни планове. Продължавам да работя във винена посока със сигурност, още по-мотивиран и се надявам все повече да се развивам. Времето ще покаже...

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Бургаски Винен Фестивал 2016 Карта / Wine Fest Burgas 2016 map, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Villa Santa Maria, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Един ден в Града на Виното, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Expressions Merlot & Syrah 2015 - Via Verde, Винен аромат от Асеновград, Бяло вино и риба?, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Тероар - еп.3, Rose 2013 - Dives Winery, Енолог на годината 2015, Винарска изба “Манастира”, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, 10x - Въпрос на нос

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове