Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“

24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“

24На снимката: Атрактивни щандове впечатляват посетителите в палата 13, където са представени и някои от изделията, отличени в Конкурса за иновации на изложбата „Агра“.

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“ в Международен панаир Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф. д-р Васил Николов, председател на Селскостопанската академия, а церемонията по награждаването се проведе на 22 февруари вечерта в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.

Високобелтъчен хляб, подходящ за диабетици, сърдечноболни и хора с наднормено тегло, е отличен в категория „Научна дейност и разработки“. Другият шампион в нея е месо-зеленчуковият пастет с намалено съдържание на мазнини и обогатен с пребиотици. Двата продукта са създадени от български научни институти, както и наградените в раздел „Технологии в растениевъдството“ - за оползотворяване на отпадната биомаса от лавандула и за отглеждане на орех. Новият сорт домат „Алено сърце“ е призьор в категория „Сортови семена и посадъчен материал“, наред с пъпеш „Лидер F1“, който дава плодове с тегло 5-9 килограма, стевия „Стела“, Ивайловска капия и първия наш сорт карамфил с многогодишен цикъл на развитие - „София“.

В групата „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ най-високо са оценени концепция за сеитба без обработка Martin-Till, овършаващ хедер за бяла жътва и ориз, прибиращ само зърното, и дискова сгъваема брана за прецизна предсеитбена подготовка на почвата. В раздел „Машини, инсталации за животновъдството“ най-значими експонати са еластичен бокс с гумено легло за крави Easyfix, автоматичен миксер за производство на храна за прасенца и многофункционално дъно за пчелни кошери против роене, а в „Технологии за животновъдството“ - торачка за оборска тор “Торнадо”.

В категория „Торове и препарати за селското стопанство“ финалисти са: „Панамин агро“ - биологичен минерален микс за листно подхранване; течен комбиниран тор със сяра, чието действие продължава до 12 седмици; микрогранулираните торове „Микростарт“, „Сумистарт“, „Умостарт“.

В раздела за хранително-вкусова промишленост са отличени саламурено сирене от магарешко мляко и 90-процентно фъстъчено масло, експонати от изложбата „Фудтех“. Като най-иновативни изделия, представени на „Винария“, бяха определени: вакуум филтър за винени и плодови утайки, пневматична преса Smart Press и серия бъчви Vicar – поколение 7.

Според посетители на „Агра“ най-впечатляваща със своята визия е палата 13. Там се предлагат семена и посадъчен материал, агрохимикали, препарати и торове, оборудване и инвентар от известни български и световни фирми. Сред тях е спонсорът на изложбата - „Бревис“, официален представител за България на компанията „Nuseed“, която произвежда семена и нови хибриди слънчоглед.

Наградените експонати, както и още много иновации за селското стопанство, винената и хранителната индустрия, може да се видят до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Награди на Балканския международен винен конкурс (BIWC 2018), Машина превръща водата във вино за три дни, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Фурор на био продуктите на „Вкусове от Италия 2018“, Изследвайте планетата на виното с DISCOVER.VINO WORLD 2018, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, “1000 км около София”, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Essence Chardonnay Barrique 2014 - Malkata Zvezda Winery, Най-нелепите въпроси за виното, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Пет грешни мита за българското вино, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Хайде на училище…по бира!, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Музеят на виното, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Винария 2012, Продукти на Винарна Свищов, Тероар - еп.2, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Кино и вино на "София филм фест"

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове