Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Винарска Изба Тера Тангра

Винарска Изба Тера ТанграВинарската изба Тера Тангра е създадена от двама българи, Робърт Станев и Емил Зайчев през 1998, които откриват златна мина в Сакар планина – изключителен тероар за производство на винен сорт грозде. С много ентусиазъм, следвайки традициите на дедите си, извеждат българското вино до ново световно ниво.
Terra Tangra - winebg.info
От 1998 до 2001 създават и засаждат 400 хектара собствени лозя от 15 различни сорта.
Лозята на избата са разположени по югозападните склонове на Сакар планина и поречието на река Марица в Тракийската низина. Избата е специализирана в производството на селектирани червени, розе и бели вина от различни сортове в ограничени бутикови серии.

2001 – се създава марката Тера Тангра. Още с появата си на международната винена сцена тя бързо получава признание за мощния и елегантен стил на вината си, отличени с много награди

Terra Tangra - winebg.info Terra Tangra - winebg.info

През 2006 собствениците строят винарна и създават екип от млади и амбициозни енолози. Начело на екипа е Ксавие Миад – потомствен енолог и собственик на шата в Сент Емилион, Франция.

2007 е годината на наградите за Тера Тангра която получава най- високото отличие за вино в България – златен Ритон.
През същата година взима отличия и в Китай, Япония, Канада, Европа. Избата получава международно признание за качество и характер на продукцията си.
Следващите няколко години продължават да са успешни за Тера Тангра. Произвежда първото българско вино, направено от биологично грозде със сертификат от ЕС. Тера Тангра започва износ на вино за Япония, Китай и Европа.
Розе на „Тера Тангра” е официално вино и партньор на международния голф турнир Volvo World Match Play Championship. Тера Тангра е в топ 50 на най-добрите вина на света на „Винекспо” в Бордо, Франция.

Американски лайфстайл блогъри са покорени от характера на виното „Тера Тангра”. Модата на Розето идва и в България. Тера Тангра налага стил, качество и иновация с уникалната кристална капачка която не само краси блестящата бутилка Розе, но и запазва свежия и деликатен аромат на виното по-дълго време.

meats Натисни върху снимката за по-голям размер
2015 – кристална тапа за червено вино – предизвикателство за първи път прието от избата, което обаче прави вината и с уникален вкус, благодарение на различния начин на узряване им.
2016 – 95 точки за червено вино Органик на Тера Тангра от Германия. Виното с най- голям брой получени точки от престижната германска дегустация WINE System AG.

Terra Tangra - winebg.info
Лозята на Тера Тангра с площ от 400 хектара и са сертифицирани за производството на биологично грозде. Многото слънчеви дни в годината, постоянният вятър и оскъдните валежи заедно с южното изложение на лозовите масиви водят до създаването на изключителен продукт.

Terra Tangra - winebg.info
Вината Тера Тангра се произвеждат от селектирани бели и червени сортове, основните от които са червени: Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Каберне Фран, Мавруд, Мелник, Рубин; - бели: Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Семион.

Лозята са под постоянно стриктно наблюдение, за да се определи точно датата за началото на гроздобера. Зреенето на гроздето се следи внимателно от екипа енолози и агрономи, като всеки отделен парцел се анализира самостоятелно и се изчаква достигането на оптимална зрялост. Гроздето се бере на ръка и в касетки, сортира се и се използват само здравите зърна. След като се изрони, всеки сорт се винифицира поотделно с традиционни техники: контрол на температурата на ферментация и на продължителността й, като интензивността и продължителността на обливанията се определят индивидуално за всеки съд.

Блендирането при Тера Тангра има две основни цели с равностойно значение – качество и идентичност, за да се направи най-доброто вино за всяка реколта. Качеството на крайния бленд е съвкупност от всичките му съставни части. Някои уж недоловими елементи от различни партиди разкриват своите забележителни качества само след добре премерено смесване в определени пропорции. В този „обреден“ процес взимат участие собствениците, майсторът винар и енологът на избата. Ферментацията е класическа с огромно внимание към детайлите и към запазването и извличането на естествените фенолни вещества от гроздето, които правят виното характерно, запомнящо се и полезно. Вината отлежават във френски дъбови бурета, тип барик, в продължение на 10 до 24 месеца, като периодично се премахват утайките. Бутилирането се извършва на място в избата, което позволява цялостен контрол на продукцията.

Terra Tangra - winebg.info
Сингъл Барел – вино с богата структура и атрактивен характер и с огромен потенциал за развитие в бутилка. Впечатленията се засилват дълго след първата глътка. Рото – вино, направено от пет сорта грозде – Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Мавруд. Виното се приготвя в специални 400-литрови френски бъчви, наречени „рото”, тъй като по време на винификацията се въртят ръчно за по-добро оформяне на ароматите. Старее от 16 до 20 месеца, дозряването му става в бутилки в продължение на три месеца. Гранд Резерва – с аромати на черни плодове и дива череша, виното съчетава най-добрите качества на Каберне, Мерло и Сира. Отлежава 16 месеца във френски дъбови бъчви.Бляк Лейбъл. Гроздето се бере ръчно в касетки. Оронените зърна частично се премачкват и се поставят в 100 хектолитрови неръждаеми съдове. В първите няколко дни се поддържа ниска температура от около 6 – 7 градуса, за да имат достатъчно време гроздовите ензими да разградят и отделят във виното. Алкохолната ферменатция протича за около 10 дни, като през това време се осъществява пълен контрол на температурата. Затварянето става с кристални тапи. Всички вина от серията

Terra Tangra - winebg.info
Ятрус Червени – с мек вкус, идващ от зрелия плод. Цялостното впечатление е за богата стегната структура. Отлежава във френски дъбови бъчви в продължение на от 12 до 14 месеца. Ятрус Совиньон Блан – характерен аромат на прясно окосена трева. Красив бледожълт цвят със зеленикави оттенъци. Екзотичен завършек.

Terra Tangra - winebg.info
Органик – първото българско вино, направено от биологично грозде. Тъмен рубинен цвят, аромат на черни плодове. Много добра структура и дълъг послевкус. С всяка глътка се усеща тероара на Сакар планина. Тера Тангра Шардоне – сламенозлатист цвят, аромат на екзотични плодове, фино съчетани с благороден френски дъб и минерали.

Terra Tangra - winebg.info
Тера Тангра Червени – наситен рубинен цвят. Отлежава от шест до 10 месеца във френски дъбови бъчви. Тера Тангра Совиньон Блан&Семийон – сламен цвят, богат и свеж аромат с усещане за много цитруси и умерена свежест, плътно.

Terra Tangra - winebg.info
Розе – ефирен нежен цвят, завладяващ вкус с ненатрапващ се хармоничен аромат.

Съвременно развитие
Винарската изба Тера Тангра продължава да търси нови елементи за постигане на перфектно качество и да предлага на своите клиенти не само познатия вкус, но и нови още по-приятни усещания. Сертифицирането на лозята на Тера Тангра за производство на органично грозде и вино е в унисон с модерната за Европа концепция за биопродукти, която набира популярност през последните години като отзвук на отегчението от урбанизма и желанието на хората да се върнат към естествената, здравословна храна.

Контакти
България, 6450 Харманли, местност "Конлука"
тел: 0879966070
факс: 037388515
email: office@terratangra.com
skype: terratangra
Повече за Тера Тангра
Facebook Тера Тангра

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

„50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, Коркът остава във виното, VIA VERDE, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, IMAGE Reserva White 2015 - Villa Bassarea, Изповедта на Мишел Ролан, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, Вила Мелник, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Винени бели сортове, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Дебютантите от „Винария 2016“ ще участват в Concоurs Mondial de Bruxelles, Класически картини пресъздадени с вино, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, Santa Sara Bin 42 Rubin 2011 / Санта Сара Бин 42 Рубин 2011, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Ранна мелнишка лоза, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, Telish- Chalet Merlot 2007, Merul Selection Reserve 2010 - Rumelia, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, 25 произведения от коркови тапи, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Как да се избавим от излишните килограми, Бургаски Винен Фестивал 2016 Карта / Wine Fest Burgas 2016 map, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Технология за производство на бяло вино, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове