Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Готвим бъдещето с GastronomiX 2017

Готвим бъдещето с GastronomiX 2017

http://www.winebg.info/images/gastronomix_2017.jpg

Очаква ни GASTRONOMIX 2017 – кулинарното събитие на годината.

Имаме удоволствието да ви представим единствения по рода си у нас форум за висша кухня и кулинарна култура. GastronomiX 2017 ще се проведе за втора поредна година в рамките на СИХРЕ (Специализирано изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване) в Интер Експо Център от 8 до 11 ноември 2017 – тази година в по-голям мащаб.

http://www.winebg.info/images/gastronomix_2017.jpg

Във второто си издание GastronomiX се разраства и включва три важни събития в рамките на 4 дни – от 8 до 11 ноември, сряда-събота: Bocuse D’Or България, GastronomiX PRO и WiFo. Генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

В първия ден на GastronomiX – 8 ноември, сряда, от 16:00 ще се състои официалното откриване на събитието и пресконференция – организаторите (Българска асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing) ще представят трите събития на форума, след което ще бъдат обявени правилата на Bocuse D’Or България и състава на журито. Денят ще завърши с коктейл от 17:00 часа.

Bocuse D’Or България 2017 ще се проведе на 9 ноември, четвъртък, като част от GastronomiX в рамките на СИХРЕ.
Българската национална квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света Bocuse d’Or се организира на всеки две години и се състои от отборно приготвяне на изискано меню от висшата кухня за определено време, на базата на зададени предварително основни продукти и по строго определени правила. Този най-престижен конкурс за висша кулинария, основан през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз, прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите. Провежда се в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника.
Тук дължим специални благодарности на генералните спонсори AVA-M и METRO България.
Състезателите се оценяват от професионално жури на най-високо ниво. Отборът, спечелил националната квалификация, получа правото да участва на Европейския кръг на Bocuse d’Or в Торино през 2018. На Bocuse d’Or България 2017 сили и талант ще премерят четири отбора, всеки от които се състои от шеф-готвач, коми-шеф и треньор.
GastronomiX PRO ще се състои на 9 и 10 ноември, четвъртък и петък от 10:00 часа, в специално обособено и оборудвано пространство в зала 6 на Интер Експо център. GastronomiX PRO е кулинарен форум за професионалисти, в който талантливи и признати български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и уменията си на свои по-млади колеги. Включва майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти, а също и презентации с демонстрационно готвене на различни теми. Изграждащите се готвачи и ресторантьори имат уникалния шанс да почерпят идеи и опит от признатите професионалисти.
Сред лекторите тази година са известни имена като Ян Сминк от Холандия, утвърдените български шеф-готвачи Георги Бойковски, Милен Панев, Светозар Георгиев и Ивайло Димитров, топ-сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов, както и д-р Джон Дънинг – бивш тренинг мениджър на Gordon Ramsey Holdings и настоящ преподавател в Sheffield Hallam University, гост на Кулинарна академия HRC.
Форумът е създаден с мисъл за бъдещето на кулинарията и ресторантьорството в страната ни - основната цел е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат идеи, нови знания, умения и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията.

WiFo 2017 ще се проведе в последния ден на GastronomiX – събота, 11 ноември, от 10:00 до 15:30 часа, отново в зала 6 на Интер Еспо център.
WiFo е форум за вино (wine) и храна (food), предназначен за хора, за които добрата храна и виното, освен здравословен начин на живот и наслада за сетивата, са вековна култура и акт на творчество, общуване и ритуал, както и екологично и социално предизвикателство. Целта е да се събере широк кръг от привърженици на тази философия – хора, които имат желание да споделят своя ентусиазъм, страст или тревоги по някои от безбройните теми и проблеми, свързани с виното и храната, пред техни съмишленици. Състои се от 8 презентации по 15 минути, след всяка от които има 10 минути за въпроси и отговори.
Ето кои са лекторите и темите: Димитър Николов, ресторант Багри в София, за предизвикателството да предлагаш сезонни местни продукти и да лансираш в ресторант идеята за чиста, честна и справедлива храна; Юлия Костадинова, DiVino, за щастливия брак между виното и храната; Десислава Димитрова, Slow Food – истории за храна през погледа на един биолог; Иван Илчев, Casa Kakau, за занаятчийския шоколад; Милица Зикатанова от Вила Мелник за винения туризъм в Долината на Струма; Кристин Милнър за ресторантите в София – еволюция и критични точки; Марин Маринов– винен магазин в Габрово: страст, бизнес и предизвикателство; Петър Стоянович – културата на домашната храна и на масата или помиярството под и на масата.
Лекторите са хора, които олицетворяват добрите примери и чиито истории са вдъхновяващи, искрени и да предизвикват размисъл и дискусии. WiFo е форум, който изплита мрежа от ценни контакти и създава общност от съмишленици.
Датата е 11 ноември, денят – събота; начален час 10:00.

След презентациите на първите четири лектора, от 12:00 часа Метро България ще раздаде своите награди в „Храната и градът“ – конкурсът, който оценява най-добрите бизнес идеи за традиционни и здравословни храни, инициирани от стартиращи малки и микро предприемачи.

Организатори и идеолози на GastronomiX са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Издателство Гурме, а генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

Достъпът за всички събития от GASTRONOMIX 2017 е свободен за посетители на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението може да се регистрирате онлайн или да заявите поканата на организаторите.


Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2018 20-членно жури оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2018, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Фестивал вино и храна - Варна 2015 г., Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Вълшебното вино Малбек, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Традиционните храни и гурме деликатеси на Международната изложба „Фудтех 2018“, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Spancha Melnik 55 Rupel Winery 2016, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, На Трапезата на Wine & Food Society, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Midalidare ROCK in the wine valley, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Как да разчетеш етикета на шампанското, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, VINOAR - Organic Aronia, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2018 20-членно жури оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2018, Кои са най-големите митове и истини за виното?, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, 25 произведения от коркови тапи, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове