Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Готвим бъдещето с GastronomiX 2017

Готвим бъдещето с GastronomiX 2017

http://www.winebg.info/images/gastronomix_2017.jpg

Очаква ни GASTRONOMIX 2017 – кулинарното събитие на годината.

Имаме удоволствието да ви представим единствения по рода си у нас форум за висша кухня и кулинарна култура. GastronomiX 2017 ще се проведе за втора поредна година в рамките на СИХРЕ (Специализирано изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване) в Интер Експо Център от 8 до 11 ноември 2017 – тази година в по-голям мащаб.

http://www.winebg.info/images/gastronomix_2017.jpg

Във второто си издание GastronomiX се разраства и включва три важни събития в рамките на 4 дни – от 8 до 11 ноември, сряда-събота: Bocuse D’Or България, GastronomiX PRO и WiFo. Генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

В първия ден на GastronomiX – 8 ноември, сряда, от 16:00 ще се състои официалното откриване на събитието и пресконференция – организаторите (Българска асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing) ще представят трите събития на форума, след което ще бъдат обявени правилата на Bocuse D’Or България и състава на журито. Денят ще завърши с коктейл от 17:00 часа.

Bocuse D’Or България 2017 ще се проведе на 9 ноември, четвъртък, като част от GastronomiX в рамките на СИХРЕ.
Българската национална квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света Bocuse d’Or се организира на всеки две години и се състои от отборно приготвяне на изискано меню от висшата кухня за определено време, на базата на зададени предварително основни продукти и по строго определени правила. Този най-престижен конкурс за висша кулинария, основан през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз, прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите. Провежда се в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника.
Тук дължим специални благодарности на генералните спонсори AVA-M и METRO България.
Състезателите се оценяват от професионално жури на най-високо ниво. Отборът, спечелил националната квалификация, получа правото да участва на Европейския кръг на Bocuse d’Or в Торино през 2018. На Bocuse d’Or България 2017 сили и талант ще премерят четири отбора, всеки от които се състои от шеф-готвач, коми-шеф и треньор.
GastronomiX PRO ще се състои на 9 и 10 ноември, четвъртък и петък от 10:00 часа, в специално обособено и оборудвано пространство в зала 6 на Интер Експо център. GastronomiX PRO е кулинарен форум за професионалисти, в който талантливи и признати български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и уменията си на свои по-млади колеги. Включва майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти, а също и презентации с демонстрационно готвене на различни теми. Изграждащите се готвачи и ресторантьори имат уникалния шанс да почерпят идеи и опит от признатите професионалисти.
Сред лекторите тази година са известни имена като Ян Сминк от Холандия, утвърдените български шеф-готвачи Георги Бойковски, Милен Панев, Светозар Георгиев и Ивайло Димитров, топ-сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов, както и д-р Джон Дънинг – бивш тренинг мениджър на Gordon Ramsey Holdings и настоящ преподавател в Sheffield Hallam University, гост на Кулинарна академия HRC.
Форумът е създаден с мисъл за бъдещето на кулинарията и ресторантьорството в страната ни - основната цел е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат идеи, нови знания, умения и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията.

WiFo 2017 ще се проведе в последния ден на GastronomiX – събота, 11 ноември, от 10:00 до 15:30 часа, отново в зала 6 на Интер Еспо център.
WiFo е форум за вино (wine) и храна (food), предназначен за хора, за които добрата храна и виното, освен здравословен начин на живот и наслада за сетивата, са вековна култура и акт на творчество, общуване и ритуал, както и екологично и социално предизвикателство. Целта е да се събере широк кръг от привърженици на тази философия – хора, които имат желание да споделят своя ентусиазъм, страст или тревоги по някои от безбройните теми и проблеми, свързани с виното и храната, пред техни съмишленици. Състои се от 8 презентации по 15 минути, след всяка от които има 10 минути за въпроси и отговори.
Ето кои са лекторите и темите: Димитър Николов, ресторант Багри в София, за предизвикателството да предлагаш сезонни местни продукти и да лансираш в ресторант идеята за чиста, честна и справедлива храна; Юлия Костадинова, DiVino, за щастливия брак между виното и храната; Десислава Димитрова, Slow Food – истории за храна през погледа на един биолог; Иван Илчев, Casa Kakau, за занаятчийския шоколад; Милица Зикатанова от Вила Мелник за винения туризъм в Долината на Струма; Кристин Милнър за ресторантите в София – еволюция и критични точки; Марин Маринов– винен магазин в Габрово: страст, бизнес и предизвикателство; Петър Стоянович – културата на домашната храна и на масата или помиярството под и на масата.
Лекторите са хора, които олицетворяват добрите примери и чиито истории са вдъхновяващи, искрени и да предизвикват размисъл и дискусии. WiFo е форум, който изплита мрежа от ценни контакти и създава общност от съмишленици.
Датата е 11 ноември, денят – събота; начален час 10:00.

След презентациите на първите четири лектора, от 12:00 часа Метро България ще раздаде своите награди в „Храната и градът“ – конкурсът, който оценява най-добрите бизнес идеи за традиционни и здравословни храни, инициирани от стартиращи малки и микро предприемачи.

Организатори и идеолози на GastronomiX са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Издателство Гурме, а генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

Достъпът за всички събития от GASTRONOMIX 2017 е свободен за посетители на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението може да се регистрирате онлайн или да заявите поканата на организаторите.


Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Традиционните храни и гурме деликатеси на Международната изложба „Фудтех 2018“, Най-популярните червени вина, Как да се насладим на истинското вино, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Orange wine 2015 - Villa Melnik, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Aureos Rose Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Кино Гурме & Домейн Бойар предлагат неустоима комбинация от качествени филми и специално вино, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Спиро Стоянов - без всякакви компромиси, 10 причини да станете любител на виното, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Защо да изберем българското вино ?, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Chardonnay Gorchivka 2013, 1 милион евро за колекция редки вина, DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината, Пролетен базар на виното & Розе дегустация 2018, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Black Label Cabernet Sauvignon 2015 - Terra Tangra, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Австрия в бяло, Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове